vijesti iz nutrine
kolibra
Blog
utorak, travanj 1, 2008
 

Fakultet za femmes fatales i fiktivne fantome visi u nebu zastrt grimiznim zastorima od pliša i propušta paleolitnu svjetlost kroz odškrinute točke spoja. Sudara se s planetama, preživljava, poprima piramidalni oblik i zahvaća sjaj netom ugaslih zvijezda iz njihovih još u letu sačuvanih odjeka.
Jeka svjetlosti ponire u potku prijemnog odjela i vitla friško sazdanu punđu anđelice koja prima nove talente i lakira nokte u crveno. Kupola neba boji se u mistično i otkriva aulu urešenu lovorom, mirtom i boliglavicom koju posebnom strašću vole novopridošli fantomi.
 
Femmes fatales usvajaju lekciju prvu: kroz aulu odjek riječi ostaje u zraku, grmi, stropoštava se s urešenog plafona i silazi na njihove dlanove od vjetra. Ona glasi: noblesse oblige.
Ponovljena tri puta, rafiniranom kretnjom odložena na stol od ebanovine, lekcija će poslije stajati kao moto uklesana na ulazu.
 
Femmes fatales rišu sjajne male točkice okolo pravila i smješkaju se smjelo, pazeći kako hodaju, držeći se uspravno i malo se miču u stranu ispred vrata da fantom stigne za kvaku uhvatiti prvi, pridržati im kaput, izmaknuti stolac, pratiti pogledom gracilni smještaj nogu pod rub stola i njihov pogled ispod kapaka smjerno usmjeren u pod,  na tren samo - jer skrušena gesta više nije tako noble, ako traje predugo.
 
Pretendentice na titulu femme fatale nikako ne smiju gubiti iz vida svijest o svojoj veličini, o poputnini koju dadoše preci, što stvarni, što izmišljeni, problema tu uopće nema: noblesse sa sobom nosiš, u tebi biva, sa tobom raste, preživaljava testove sa zrnom graška, nosi se na čelu kao nevidljivi ures, izmiče razumu, hoda ruku pod ruku s instinktom, gaji distinktivne odnose s okolinom, bira društvo po iznenađujućem redu, odbacuje pokondirene tikve, skorojeviće,  nouveaux riches, vlasnike zaštitarskih tvrtki raskrečene pred neobaroknim stolovima,  mlade yuppije,  power!- generaciju s uzdignutom pesnicom, polaznike seminara o uspješnoj komunikaciji i prodajnim tehnikama, mlade pretendente na titulu Mister Muscles of the World  i konzumente proteina u shakeovima.
 
Dok nove femmes fatales razgrnu tu svu gužvu, korov, mulj i šaš od samozvanih veličina, macho – prinčeva i egomanskih izgubljenih duša, dođe im da odu u Machu Pichu ili na bolivijsku glazbu uživo u kakvom zagrebačkom noćnom klubu u Gajevoj, da popiju sangriu posve nedamski i zavrte se u samo svoju verziju argentinskog tanga, ali onda se brzo saberu i priberu kute od muslina, zakoraknu u prostor pomame zadržavajući prisebnost, osupnute prejakom svjetlošću naređuju nježnim pljeskom ruke sfumato tonove (pa sala utišava postepeno i skoro gasne na kraju, radi većega efekta), onda jezde preko podija u tračcima svjetlosti koja ih prati u stopu, lebde malo iznad tla da nitko ne vidi, popravljaju lakom kretnjom par pramenova ispalih iz punđice što ljubi goli vrat, smješkaju se nebesima, uživaju u sebi, sljubljuju večernje slutnje s odjecima dana, zadivljuju okolinu (uvijek zadivljuju okolinu!), lepršaju opušteno po palubi oceanskog broda na venecijanskom parketu, zamišljaju lica iza fantomskih maski... Ali nikada, baš nikada to ne spominju u konverzaciji,  naročito u lekciji koja se zove small talk!
 
Ne daju se smesti, govore malo, kapaju svoju pamet na kapaljku i garniraju je sedefom, sprovode što su naumile, rijetko se smiju, uglavnom se smješkaju, ne odaju se, ne otvaraju se posve, ne čeznu, ne vezuju se, ne ostavljaju tragove, ne gube vrijeme na usputne stanice, fokusirano slijede svoje sinapse, osamljuju se čim im se ukaže prilika, ukazuju se samo po potrebi i u slučaju krajnje nužde, borave u sjeni, čuvaju ten, čuvaju se, čulno uživaju kad su same, posvećuju se sebi maksimalno, ljube se, svijaju gnijezdo od svjetlosti i sjene, spretno izbegavaju sjetno, radije biraju fatalno, fenomenalno i ponekad feminilno (ako taktika zahtijeva), vole igre od sedam velova i općenito tu brojku, sele se na jug kad zagusti, njeguju mediteranske vrtove i borave na zraku, sjajno umiču hajkama i kriju se na posebnim mjestima - posebne kakve jesu.
 
Javna je tajna da vole intelektualne izazove, ali radije igraju na puteno: tamo je više zabave, više stereotipa s kojima je vrijedno poigrati se, više kalupa koje je vrijedno razbiti.
 
Mlade pretendentice na titulu najviše vole vježbu otkidanja bobi grožđa, seminar iz intuicije i vježbe iz retorike, a otaljavaju rukovanje teškim srebrnim priborom i kuckanje kristalnim čašama za vino u kojima je sok od višnje, berba 1975.  
 
Fantomi su u sjeni kako god da okreneš - zasjenjeni sudbonosnim navadama novih femmes fatales oni mogu na miru, kako su navikli, iz sjene povlačiti konce, uticati na događaje, voditi paralelne živote, učiti iz petnih žila njihovu lekciju prvu: ostati u sjeni, iz nje nikad ne izlaziti, štititi prirodni habitus, najsigurnije okrilje.
 
Famozan je taj fakultet za fememes fatales i fiktivne fantome! Pod okriljem noći tamo se zbivaju drame kao u podrumu Opere u Bayreuthu. Bejrut je, dakako, van ove priče, ali samo za pretendentice na titulu FF. Fantomi, dapače, pogotovu oni fiktivni, imaju tamo bolju prođu i više posla po defaultu. Iako se prave femmes fatales nikad ne bi složile s tim: Potreba za nama ne poznaje granice vremena ni granice prostora – rekle bi sa smiješkom i odmahnule rukom, jer im ni nije tako važno želite li vi o tome nešto znati. One su svoje rekle.
 
Rulja se gomila na asfaltu dok u nebu gori fakultetski dvorac: sjajna piramidalna kugla ispala iz sna.
 
Femmes fatales ne mare što rulja ima za reći, a fantomi su u privilegiranom položaju: njih, kao, nema.
 
Tankoćutne breze podižu svoje zelene skute i šumore ispotiha, da vrag ne čuje: noblesse oblige, noblesse oblige.
 
Gle, jedan mladi par ljubi se pod krošnjom, vidim li to dobro? Ne još: on joj tek pridržava kaput, ona se okreće, pogledi se susreću, krošnja se zatvara.
 
 Neću vam reći što je dalje bilo. Jer i mene, koja to gledam: noblesse oblige, noblesse oblige.
 
 
 
_____________
 
* Otmjenost obvezuje, plemstvo obvezuje

Naslov uzet iz stiha Undine Svende: "Fakultet za femmes fatales i fantome" (iz pjesme o tome koje bi ustanove od A-Ž trebalo osnovati, pod hitno)
 
kolibra @ 01:04 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare